19 Eylül 2012 Çarşamba

Reklam kampanyalarında ünlüler rol mü çalıyor?

Pin It Now!
Yaz döneminin TV ekranlarında, reklam kuşaklarında en sık karşılaştığımız markalar arasında üst sıralarda yer bulan Çaykur, Defacto ve Magnum’un ortak özelliği ise hedef kitlelerine ulaşmak için ünlü yüzlere başvurmaları oldu. Peki, ünlü-marka bağlantısı ne kadar kuvvetli kuruldu? Mr.Maana sordu, ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

2012 yaz ekranlarının en çok reklam veren markaları arasında olan ve üç farklı sektörde yer alan Çaykur, Defacto ve Magnum markalarının ortak özelliği, hedef kitlelerinin ilgisini çekmek ve rakipleri arasından sıyrılarak öne çıkmak için reklam filmlerinde ünlü yüzleri ağırlamaları oldu. Çaykur’un reklam yüzü müzik dünyasının sevilen sesi Müslüm Gürses olurken, Defacto spor dünyasının ünlü ismi Arda Turan’ı, Magnum ise TV yapımlarının vazgeçilmez yüzü Kıvanç Tatlıtuğ’u tercih etti.

Peki, her biri farklı sektörlerde yer alan üç marka ile her biri farklı kulvarda ünlenmiş üç ismin işbirliği, hedef kitle tarafından ne kadar fark edildi? Ünlüler markaları gölgede mi bıraktı yoksa yıldızlarını mı parlattı? Bu üç ünlü isim, “marka yüzü” oldukları markalarla ne kadar özdeşleşebildiler?

16 binin üzerinde üye profiliyle yeni dönemin en hızlı gelişen tanıtım ve araştırma mecralarından biri olan Mr.Maana, işte bu sorulara yanıt aradı. Yepyeni bir araştırma yöntemi olan MindMining yöntemini kullanan Mr.Maana, çarpıcı sonuçlara ulaştı.

Sorulan sorular ve cevap şıkları:
Mr.Maana’da, 1.011 üyenin katılımıyla gerçekleşen yarışmada Çaykur, Defacto ve Magnum markaları için sorulan sorular:
  • Çaykur: Müzisyen Müslüm Gürses, son dönemde hangi markanın reklam filminde rol almıştır? Cevap şıkları: Lipton, Çaykur, Nescafe, Doğuş Çay
  • Defacto: Ünlü futbolcu Arda Turan aşağıdaki markalardan hangisinin reklam yüzü oldu? Cevap şıkları: Mavi, Rodi Jeans, Defacto, LC Waikiki
  • Magnum: Ünlü model Kıvanç Tatlıtuğ son dönemde hangi markanın reklam yüzü oldu? Cevap şıkları: Pepsi, Magnum, Yedigün, Mavi
Araştırma grubu profili:
  • Araştırma dönemi: 02-08 Haziran 2012
  • Yarışmaya 1.011 üye katılım gösterdi: 366 erkek, 644 kadın.
  • Yaş grubu dağılımı: 20 yaş altı 90 kişi, 20-29 yaş grubu 633 kişi, 30-39 yaş grubu 210, 40 yaş ve üzeri 78 kişi.

MARKA-ÜNLÜ İŞBİRLİĞİ NE KADAR HATIRLANDI?
Mr.Maana’nın yarışma sonucundan elde ettiği verilere göre, Çaykur, Defacto ve Magnum reklamlarının ünlü yüzlerinin hatırlanma oranı değişiklik gösterdi. En yüksek başarıyı ise, Arda Turan ile DeFacto markası hatırladı. Soruya yanıt veren 1.011 üyenin %75’i Arda Turan’ın DeFacto markasının reklam yüzü olduğunu doğru olarak hatırladı.

En yüksek hatırlanma oranına sahip ikinci ünlü-marka ikilisi ise %61’lik oranla Müslüm Gürses ve Çaykur oldu.

Aynı grup üzerinden ve aynı soru formatı kullanılarak yapılan araştırmanın sonucuna göre, ünlü-marka eşleştirmesinde en düşük hatırlanma oranı %39,4 ile Kıvanç Tatlıtuğ-Magnum ikilisinde yaşandı. Soruya yanıt verenlerin %60,6’sı Kıvanç Tatlıtuğ’un oynadığı reklamın hangi markaya ait olduğu sorusuna yanlış verirken, %1,8’i ise soruyu pas geçerek, yanıt vermemeyi tercih etti.

ÜNLÜNÜN HANGİ MARKANIN REKLAMINDA OYNADIĞI ZANNEDİLDİ?




MindMining Araştırma Yöntemi:
MindMining, hedef kitlenin markalar ile ilgili algısını, kişi bir oyun içerisinde oynarken ve ödül kazanma güdüsüyle doğru yanıt vermeye odaklı iken ölçümler. Pazar araştırmasına konu olan sorular, oyunun bir parçasıdır ve üye, tüm sorularda olduğu gibi, bu sorularda da doğru olduğunu düşündüğü yanıtı verir.

Mr.Maana; www.mrmaana.com adresinde, her gün 20 farklı ödüllü yarışma düzenlenir. Bu yarışmalarda genel kültür, güncel hayat, popüler kültür, gündem, vb. alanlarda, çeşitli zorluk derecelerinde sorular yer alır. Üyeler, yarışmalara her katılımlarında, karşılarına soru bankasından rastgele gelen 15 farklı soru ile karşılaşır. Her sorunun yanıtlanması için ayrılan süre 30 saniyedir.

Not: Araştırma 19.09.2012 tarihinde Medyaloji'de yayınlanmıştır.

1 yorum:

  1. Paylaşımlarınız muazzam bilgileriniz çok faydalı. indirimatic sitesi olarak çok teşekkür ederim. www.indirimatic.com

    YanıtlaSil